Sommario
Miglior sintetizzatore - I nostri consigli per il 2019
I sintetizzatori non sono più destinati a musicisti esperti ed espansi, e i nuovi modelli sono anche user-friendly e accessibili, a seconda del livello di abilità dell’utente. Se hai una certa esperienza e sai come usare un pianoforte, ti proponiamo il sintetizzatore al primo posto nella nostra lista: Korg Kronos 61. Ha 61 tastiere e puoi creare una composizione musicale complessa sia in studio che sul palco. Il massimo raggiunto di 200 note, ha 9 motori sonori, tutti diversi e ha abbastanza funzioni per creare una vasta gamma di note e generi musicali. Vanta anche una capacità di archiviazione con un SSD interno da 64 GB e offre molteplici opzioni di connettività. Se non vuoi comprare senza vedere un’altra offerta sul mercato, abbiamo un’altra proposta in grado di soddisfare le tue aspettative: Casio CTK-6250 .
Come scegliere un buon sintetizzatore
Guida dell’acquirente
Sa cumperi cel mai bun sintetizator nu este usor! Ce model sa alegi, in functie de muzica pe care o creezi si de ce tip de muzician esti, poate fi dificil, mai ales daca esti novice in domeniu. Pe scurt, este vorba de un instrument ce genereaza semnale electrice, transformate apoi in sunete, prin intermediul unui amplificator si al unor difuzoare (sau casti).
Poti imita sunete de pian, chitara etc., insa, mai mult decat atat, poti experimenta cu diferite tonuri, pe care mai apoi le poti manipula, pentru a reiesi sunete imposibil de obtinut cu un instrument clasic (zgomote din natura, urbane, valuri, tipete etc).
Arata precum claviatura unui pian, insa asemanarile se opresc aici, deoarece, cu un sintetizator cu clape vei emite sunete de muzica electro, pop, dance si nu numai, pe care le poti personaliza si conferi caracter unic.
Urmatorul ghid de cumparaturi se adreseaza incepatorilor, iar la final, iti prezentam si cateva oferte modele disponibile in comert.
Tipologie: “Analog sau digital?” este principala intrebare pe care si-o pun cei interesati de un sintetizator la un pret bun, iar preferintele sunt impartite.
Sintetizatoarele analogice sunt primele aparute, revolutionand scena muzicala la momentul inventarii. Semnalele analogice sunt generate si modificate direct de circuitele electronice: semnalul electric trece prin oscilator (sursa sunetului), generand tonul, ce apoi este modulat printr-un filtru.
Controlul se face de la butoane, knoburi, slidere etc. Chiar si variantele nou aparute sunt capabile sa ofere sunetul cald si percutant al sintetizatoarelor clasice, avand ceva mai multe functii si o stabilitate sporita de reglare a variatelor niveluri de tensiune. Totusi, modelele sunt mai scumpe, iar unui incepator care nu cunoaste pianul i-ar putea fi mai dificil sa le foloseasca.
Cea mai cunoscuta metoda de sinteza analogica e sinteza subtractiva: oscilatorul genereaza un sunet bogat un spectru armonic, o parte din acesta e retinut de filtru, iar pentru modelarea amplitudinii sunetului ce imita instrumentul natural, e folosit un amplificator. Se obtine astfel acel ton “vintage”, numit de cunoscatori.
Sintetizatoarele digitale – aici practic, sunetul e generat de calculator (e reprezentat de un sir de numere 1 si 0, ce corespund unui anumit nivel de semnal), fiind creat, mixat si inregistrat virtual. Sunetul e obtinut prin convertirea numerelor respective in semnal analogic. Pe scurt, vei canta la instrumente virtuale (VST – Virtual Studio Technology), intrucat nici un dispozitiv fizic nu e utilizat.
Variantele digitale pot chiar emula capacitatile de sinteza ale unui sintetizator analog, au un tuning mai bun, permit obtinerea unei game de sunete mai extinse si mai variate. Sunt mai ieftine, mai mici, compacte si mai usor de controlat.
Cea mai cunoscuta metoda de sinteza digitala e cea de tip FM (Frequency modulation): se obtine un waveform complex (forma de semnal/unda), prin stratificarea mai multora simple. Rezultatul consta in sunete discordante (clopote, corzi ciupite, clinchete metalice etc.).
Sintetizatorul hibrid imparte beneficiile ambelor tehnologii amintite mai sus. Are filtre analogice si circuit digital, sunetul obtinut fiind unul organic, cald, dintr-o gama larga de frecvente. Un bun exemplu e sintetizatorul Roland JD-XA.
Nu in ultimul rand, celor care nu cunosc un instrument muzical, insa doresc sa compuna melodii, le sugeram un secventier/sequencer (poate fi reprezentat de un dispozitiv cu claviatura, mai mic, sau de un program virtual). Cu el, poti crea, inregistra si edita, prin manipularea unor clipuri sau note muzicale de format MIDI (Musical Instrument Digital Interface), CV/Gate sau OSC (Open Sound Control).
Claviatura: Aceasta e, practic, statia de lucru, ce poate avea 25, 49, 61 sau 88 de clape (cat are un pian), acestea sunt cele mai uzual intalnite. In functie de pricepere, vei alege o claviatura usoara, semi-grea, performanta etc., insa cu cat dispozitivul e mai complex, si dimensiunile acestuia vor creste, ceea ce inseamna ca portabilitatea scade. Vei vrea sa iei in calcul acest aspect, mai ales daca doresti un sintetizator pentru voce sau pe care sa il cari dupa tine la numeroase reprezentatii live.
De asemenea, cu toate ca un sintetizator clasic arata ca o clapa electronica, el mai e disponibil si in variante de tip clarinet, chitara (cu touch-pad-uri in loc de taste), tobe electronice etc.
Polifonia maxima: Inainte de toate, hotaraste daca vrei un sintetizator monofonic (poate reda o singura nota, simultan) sau polifonic (poate reda mai multe note, simultan). In cazul celor din urma, producatorii mentioneaza, de obicei, ce polifonie maxima are produsul (128 de voci, de exemplu).
Cu sintetizatoarele monofonice, cum sunt cele mai multe modele analogice, poti crea acorduri principale, de bass, dar si variate efecte, insa nu o intreaga armonie muzicala. Pe scena, poti acompania sunetele instrumentelor muzicale, de exemplu, iar daca sintetizatorul e echipat cu sunete predefinite, vei avea libertate extinsa de creatie. Avantajul major al acestor modele ramane pretul, fiind insemnat mai redus si accesibil incepatorilor si celor cu buget mic.
Sintetizatoarele polifonice sunt ceea ce si-ar dori orice profesionist, mai ales cand vine vorba de interpretarea pe scena, intrucat se pot crea multiple voci/tonuri. Totusi, si costurile pot fi intr-adevar mari, asa ca vei gasi mai greu astfel de sintetizatoare la preturi bune. Un exemplu accesibil e modelul Korg MicroKorg, ce are 37 de clape, permite redarea a pana la 7 tonuri, simultan, si include si 128 de tonuri pre-setate.
Mai scump, insa de performanta superioara, este sintetizatorul Yamaha MOXF8, cu 88 de clape si peste 1200 de tonuri si voci pre-setate, cu care poti reda acordurile unui pian, acompaniate si de sunete emise de alte instrumente.
Dotari si functii: Pe interfata sintetizatorului vei gasi knob-uri, butoane, rotite, pedale (de sustain, de expresie etc), vei putea selecta diferite moduri ale claviaturii, efecte – toate acestea contribuind la modularea tonului si obtinerea sunetului. In orice caz, daca experienta ta e redusa, cauta o interfata cat mai simpla, user-friendly.
Pentru a-l putea conecta si la alte instrumente din studio, verifica sa aiba macar porturi MIDI, USB-MIDI, jack-uri de iesire si intrare, pentru microfon, casti etc.
Incepatorilor le recomandam sa aleaga un model cu difuzor integrat. Nu va trebui sa mai folosesti casti, ceea ce-ti ofera mai multa libertate de miscare, si nici sa investesti intr-un amplificator extern.
Pentru mobilitate, verifica si autonomia acumulatorului. S-ar putea ca prezenta bateriilor sa nu-ti ofere incredere in fiabilitatea echipamentului, insa o autonomie de cel putin 5 ore va fi de folos.
Nu in ultimul rand, intereseaza-te cata memorie interna pe care sa inregistrezi are, dar si daca accepta memorie externa (nu toate modelele permit conectarea unui USB Flash).
Daca nu mai ai nevoie sa consulti si alte pareri despre cele mai bune sintetizatoare, iti propunem sa arunci un ochi pe lista noastre de sugestii, pentru a vedea ce produse poti gasi in magazinele online. Acestea tind sa fie mai accesibile decat cele din magazinele dedicate, iar comanda acestora e mult si simpla.
Modele recomandate in 2019
Korg Kronos 61
Korg Kronos 61 e considerat unul dintre cele mai bune sintetizatoare workstation cu 61 de clape (claviatura semi-grea), conform utilizatorilor cu experienta care l-au folosit deja. Motivele nu sunt putine. In primul rand, pune la dispozitie toate resursele pentru o creatie muzicala complexa, in studio sau live, iar asta folosind doar acest instrument (polifonia maxima e de 200 de note).
Apoi, e echipat cu 9 motoare de sunet, distincte, remarcandu-se in special cel de pian. Poti crea aproape orice, indiferent ca folosesti o sursa audio interna sau externa, multumita numeroaselor functii incorporate. Functia Smooth Sound Transitions elimina efectul de pauza, atunci cand schimbi notele si efectele muzicale, iar in memoria dispozitivului sunt inclusi 21 GB de date waveform, ce includ o variatate de sunete cu care poti crea orice gen. La acestea se adauga si cateva programe suplimentare, cu sunete de clape reproduse dupa cele mai in voga melodii rock clasic si pop.
Prin intermediul ecranului touch de 8 inch poti conecta cabluri patch, poti edita secvente, selecta sunete; pe interfata se gasesc intrari (Jack 6.35mm TRS balansat, S/P DIF, USB Tip B) si iesiri (Jack 6.35mm TRS balansat, precum si Jack 6.35mm pentru casti etc.). Cantareste 14,3 kg, are dimensiuni de 1040 x 364 x 134 mm si e livrat impreuna cu cablul de alimentare si un binevenit manual cu instructiuni.
Avantaje: Fabricat de unul dintre brandurile inovatoare si cu renume din domeniu. Poti acoperi o paleta generoasa de genuri muzicale, intrucat e dotat cu mii de sunete si posibilitate de descarcare a altora noi. Prevazut cu 9 motoare de sunet, fiecare putand actiona ca un sintetizator individual. Capacitate de stocare mare, multumita SSD-ului intern de 62 GB. Include garantie de 24 de luni si este livrat fara taxe de transport. Dezavantaje: E un model pentru avansati, mai dificil de controlat de catre un incepator. |
Casio CTK-6250
In cazul in care te intereseaza un sintetizator cu care nu doar sa inveti sa compui, dar si sa o faci propriu-zis si chiar sa sustii reprezentatii live, s-ar putea sa gasesti util modelul CTK-6250. Pretul e mai ridicat decat la alte produse din lista, insa e justificat, avand in vedere ca vorbim de un dispozitiv cu 61 de clape, fabricat de Casio.
E perfect pentru compozitii muzicale, intrucat include secventier cu 16 track-uri si poti inregistra pana la 5 cantece sau in jur de 30000 de note, ofera polifonie de 48 de note si include 700 de tonuri si 210 ritmuri (pentru jazz, pop, rock, latino, pian), asa ca poti configura claviatura pentru cele mai complexe stiluri muzicale.
De asemenea, e prevazut cu mixer de 32 de canale, precum si editor de ritm cu care poti combina variate instrumentale, carora le poti controla individual. Poti inregistra soundtrack-urile pe un card SD, are display LCD luminat si functioneaza cu adaptorul includ in pachet, dar si pe baterii.
Avantaje: Are claviatura usoara, pentru nivel de performanta incepator – intermediar. Este portabil si potrivit pentru scena, fiind compact si cantarind doar 6 kg. Perfect pentru compozitii muzicale: include 700 tonuri, 210 ritmuri si efecte digitale. Ofera sunet bogat, multumita celor doua difuzoare de 6W. Se conecteaza direct la PC, prin conexiuni USB MIDI. Dezavantaje: Are pret mai ridicat, comparativ cu alte produse din aceasta categorie. |
Korg VOLCA Kick
Korg VOLCA Kick este un sintetizator analog, capabil sa livreze de la sunete de toba mare pana la batai puternice de bass. Recreeaza orice fel de sunete din muzica dance, cu care poti experimenta si daca experienta ta e minima. Performanta se datoreaza filtrului oscilator din MS-20, iar prin butoanele drive si tone, poti controla foarte eficient sunetul.
Include si un secventier cu 16 cai, cu care poti improviza, ceea ce inseamna ca se preteaza performantelor live, in timpul carora poti controla (poti adauga fill-uri sau breack-uri) instantaneu secventele si efectele (multumita functiei touch fix).
Incorporeaza difuzor, functioneaza pe 6 baterii de tip AA, cantareste doar 377 de grame, are 193 mm latime, 115 mm adancime si 46 mm inaltime – iata toate caracteristicile unui sintetizator portabil, pe care il poti utiliza oriunde.
Avantaje: Sintetizator la un pret bun, model analog, monofonic, marca Korg. Poate fi folosit si de incepatori, avand claviatura usoara. E portabil si robust, avand doar 16 clape si functionand cu 6 baterii de tip AA. Poti crea o gama larga de sunete kick (bataie), specifice muzicii dance. Dezavantaje: Nu e echipat cu adaptor, astfel ca trebuie sa te bazezi doar pe puterea bateriilor. |
Novation Circuit
Novation Circuit se adreseaza iubitorilor de muzica electronica, care prefera sa creeze fara a fi dependenti de utilizarea unui laptop. Sigur, daca se doreste, se poate conecta la un calculator, intrucat are port USB, precum si la alte instrumente hardware, prin intermediul MIDI.
Este un sintetizator analog, un groove-box cu care poti crea in principal ritmuri dinamice, de tobe si nu doar. Ofera polifonie pe 6 voci, 128 pasi de synth si ritmuri, pe care le poti combina si adauga efecte, adancime etc.; include 64 de pad-uri pe care le poti salva pe unitate, variate tipuri de oscilatoare si wavetables. Are o interfata intuitiva, pad-urile RGB fiind dispuse sub forma de grila colorata (4 x 6), pe care sunt afisati pasii si notele executate.
La final, dupa ce e gata melodia, o poti salva pe unul dintre cele 32 de sloturi de memorie.
Avantaje: Sintetizator pe 2 parti, pentru crearea muzicii electronice. Se conecteaza la PC sau alte unitati hardware, insa il poti folosi si fara un calculator. E prevazut cu difuzor, pentru ascultarea directa a pieselor compuse/inregistrate. Echipat cu cablu USB, MIDI de breackout, 6 baterii AA si un alimentator de 12 V (portabilitate garantata). Produsul e livrat gratuit. Dezavantaje: Nu beneficiezi de garantie, astfel ca nu esti acoperit financiar, in cazul anumitor defectiuni. |
Casio SA-78
Casio SA-78 este o mini claviatura cu 44 de clape de dimensiuni mai mici, astfel ca poate fi folosit si de un copil interesat de muzica si care vrea sa invete una dintre melodiile presetate. De asemenea, pot fi cantate si improvizatii sau alte cantece cunoscute.
Sunt incluse peste 100 de tonuri (de pian, saxofon, chitara, trompeta, vioara etc.) si 10 melodii, alaturi de alte 50 de ritmuri de tobe, pe care le poti canta la orice viteza doresti. Pe interfata, vei gasi 5 pad-uri pentru tobe, pentru a adauga bass sau alte tipuri de batai. Mai mult, pad-urile respective pot fi apasate individual, acompaniind restul melodiei.
Bataia, tonul, notele si numarul soundtrack-ului vor putea fi vizualizate pe pe display-ul LCD. Fiecare buton de pe interfata este notat, ceea ce face ca sintetizatorul Casio sa fie user friendly. Este echipat cu doua difuzoare, insa il poti atasa si unor casti. Sunt putine dubii in privinta portabilitatii, avand in vedere ca este dotat cu un adaptor de 9,5V, insa functioneaza si cu 6 baterii de tip AA. In plus, dimensiunile sunt reduse, de 5,1 x 44,5 x 20,8 m.
Avantaje: Sintetizzatore economico e di buona qualità, marchio Casio, per principianti. Include toni e canzoni che possono imitare canzoni conosciute o creare le tue creazioni. Ha un’interfaccia user-friendly e può essere facilmente utilizzato da chiunque. Viene fornito con una garanzia di 2 anni svantaggi: È un modello per l’apprendimento, non per le prestazioni. |